پایتون یکی از زبانهای قدرتمند و البته محبوب در سراسر جهان است. یکی از دلایل اصلی محبوبیت آن به عنوان یک زبان برنامهنویسی این است که راهی عالی برای یادگیری نحوه کدنویسی است. تقریبا شبیه انگلیسی ساده خوانده میشود و دارای ویژگیهای بسیاری است که به شما این امکان را میدهد تا کارهای پیچیده را به سادگی بنویسید. علاوهبراین برنامههای بسیاری وجود دارد که پایتون برای آنها گزینه مناسبی است، از جمله علوم داده، هوش مصنوعی و machine learning، توسعه وب و اینترنت اشیاء (IoT) با دستگاههایی مانند Raspberry Pi.
در این مقاله برخی دلایل مهم محبوبیت پایتون در سال 2020 را بیان میکنیم.
محبوبیت زبان برنامهنویسی پایتون در سال 2020
بر اساس شاخص TIOBE، که زبانهای برنامهنویسی را بر اساس محبوبیت آنها رتبهبندی میکند، پایتون را به عنوان سومین زبان رتبهبندی کرده است. همچنین سریعترین زبان برنامهنویسی در بین 50 زبان برتر است.
علاوه بر این، PYPL پایتون را به عنوان محبوبترین زبان ارزیابی کرده است و همچنین آن را به عنوان زبانی که سریعترین رشد را بر اساس جستجوهای موتور جستجو برای زبانهای مختلف برنامهنویسی دارد نیز رتبهبندی کرده است. آنها میگویند در سراسر جهان پایتون محبوبترین زبان است. پایتون در 5 سال گذشته بیشترین رشد را داشته است (17.6%).
چرا پایتون اینقدر محبوب است
1. هنگام یادگیری کدنویسی یکی از بهترین زبانها است
اگر شما تازه وارد دنیای کدنویسی شدهاید، پایتون انتخاب مناسبی است. پایتون یکی از آسانترین زبانهای برنامهنویسی برای یادگیری است، زیرا کاملا شبیه انگلیسی ساده نوشته و خوانده میشود.
پایتون یکی از رایجترین زبانها برای آموزش کدنویسی به کودکان نیز است. از اسکریپتها و بازیهای کوچک گرفته تا کنترل LEDها و رباتها، کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا یادگیری را جالب و سرگرمکننده جلوه دهید. و اگر کودک درون شما هنوز فعال باشد، در بزرگسالی هم از این پروژهها لذت خواهید برد!
2. پایتون شدیدا در اینترنت اشیاء (IOT) استفاده میشود
با ظهور IOT (دستگاههای کممصرف کوچک که به اینترنت متصل هستند و میتوانند هر کد سفارشی را اجرا کنند) پایتون برای بسیاری از دستگاههایی که میتوانید بخرید و آنها را سر همبندی کرده و به هم وصل کنید مناسب است. دستگاههایی مانند Raspberry Pi بسیار کوچک هستند و به بسیاری از حسگرها، نمایشگرها، رباتها و موارد دیگر متصل میشوند و به شما اجازه میدهند برای برقراری ارتباط بین این بخشها کد بنویسید، همچنین از طریق بلوتوث، اینترنت و سایر روشهای ارتباطی دادهها را ارسال و دریافت کنید.
در حالی که همه این دستگاهها از پایتون پشتیبانی نمیکنند، اما بسیاری از آنها پشتیبانی میکنند. شما میتوانید از ورژنهایی با ویژگیهای کامل پایتون استفاده کنید و یا از میکرو پایتون (زیرمجموعهای از پایتون برای دستگاههای سادهتر)، بنابراین همچنان میتوانید از سادگی و بهرهوری پایتون بدون نیاز به قدرت کامل آن از آن استفاده کنید.
3. پایتون در علوم داده و هوش مصنوعی سودمند است
احتمالا حوزهای که پایتون را بیشتر در آن مییابید، علوم داده، هوش مصنوعی و machine learning (زیرمجموعهای از هوش مصنوعی) است. بدون تنظیمات خاصی، پایتون با کتابخانههای داخلی زیادی همراه است که قابلیتهای زیادی که مورد نیاز دانشمند داده است را فراهم میکند. علاوه بر این، تعداد زیادی کتابخانه قدرتمند و محبوب وجود دارد که میتوانید برای پایتون دانلود کرده و از آنها در پروژههای خود استفاده کنید، مانند NumPy، Pandas، matplotlib، و SciPy برای ریاضیات، دستکاری داده، تجسم داده و موارد دیگر.
همچنین نمیتوان این موضوع را دست کم گرفت که سهولت استفاده از پایتون در این زمینه مهم است. به عنوان یک دانشمند داده، احتمالا شما دورههای برنامهنویسی را نگذراندهاید، بنابراین این واقعیت که پایتون توانایی انجام محاسبات پیشرفته را با سهولت نسبی برای شما فراهم میکند، واقعا جالب است. هر چه سریعتر بتوانید از فرضیات به تحلیل دادهها برسید، بهتر است.
زبان دیگری که عموما با علم داده در ارتباط است R است. با این حال مطابق شاخص TIOBE که در بالا ذکر شد، محبوبیت R در حال کاهش است، و حتی بعد از 3 سال حضور در فهرست 20 زبان برتر TIOBE، امسال از لیست 20 مورد برتر خارج شده است. بنابراین اگر میخواهید بین این دو مورد یکی را انتخاب کنید، این روند نشان میدهد که پایتون گزینه قویتری است.
4. پایتون برای توسعه وب همهکاره است
همانطور که تاکنون مشاهده کردید پایتون فوقالعاده همهکاره و قدرتمند است و این امر به وب نیز گسترش مییابد.
هنگام راهاندازی یک وبسرور، ممکن است به Node.js، .NET، یا جاوا فکر کنید، اما پایتون یکی دیگر از رقیبان عالی است. اگرچه برخی از عملکردهای سایر زبانها و فریمورکها را ندارد، اما به راحتی میتوان در پایتون چیزی را سریع اجرا کرد و همچنان بسیار پر بازده باشد. تجربه توسعهدهنده میتواند از کاهش عملکرد مهمتر باشد، و مقیاسپذیری سیستم شما برای عملکرد با سرویسهای ابری مانند AWS، Azure، Google Cloud و غیره آسانتر میشود.
وقتی با فریمورک همراه باشد، دو رقیب اصلی وجود دارد: Flask و Django. Flask فریمورکی است که به شما امکان نحوه برخورد با طراحی سیستمتان را میدهد، که برای توسعهدهندگان باتجربه بسیار مناسب است. Django فریمورکی است که ساختاری کاملا سفت و سخت را فراهم میکند، که برای مبتدیان و نمونهسازی در مواردی که میخواهید چیزی را خیلی سریع اجرا کنید بسیار مناسب است.
جمعبندی
این زبان مسیری طولانی را طی کرده و امروز محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. این افزایش محبوبیت همراه با همهکاره بودن آن باعث میشود پایتون هم برای برنامهنویسان مبتدی و هم برنامهنویسان باتجربه انتخاب بسیار خوبی باشد.
اگر به پایتون علاقهمند شدهاید، میتوانید از آموزش رایگان پایتون استفاده کنید.
نظرات کاربران در رابطه با این دوره